District of Columbia Department of Parks and Recreation

Washington,

Tennis And Learning Center Renovation Program Management

In 2009 the District of Columbia Department of Parks and Recreation, through the Office of Public Education Facilities Modernization, retained B&D to provide program management and project oversight services for several community recreation projects. The work consisted of a combination of renovation and new construction and was implemented using the design-build delivery method. The modernization of the Southeast Tennis and Learning Center began in 2014. Renovations consisted of indoor and outdoor upgrades and additions to the existing facility, including six new covered indoor courts with a 300-seat mezzanine/viewing gallery; six new U.S. Tennis Association-approved outdoor tennis courts, including one surfaced with synthetic clay; outdoor lighting; a renovated and expanded playground; an outdoor pavilion; a new conditioning room, a new coach’s suite; and a new conference room / classroom. Existing facility renovations included renovating a lobby and administrative areas, expanding the warming kitchen, storage areas, bathrooms, and locker rooms. The renovated building consisted of two wings. The education wing had classrooms, a computer lab, and a room for gatherings and performances. The tennis wing had a classroom, a multipurpose room, an expanded commercial-grade kitchen, a fitness center, administrative areas, and a tennis lounge. The building also upgraded with new security, IT, and teleconferencing systems, as well as free Wi-Fi Internet access to facility occupants and the neighboring community.

From a sustainability perspective, the facility was designed to adhere to LEED Silver specifications. Key innovations included a stormwater management plan, which addressed challenging site conditions in a manner that minimized the need for expensive retaining walls while still finding enough site area to retain the required stormwater volume on site. The process enabled the project team to limit the above-ground stormwater management system’s footprint to preserve land area for the tennis center’s redevelopment. The $18 million project was completed in July 2015.