Chronicle, The (Duke University newspaper)

Durham,

Media Facility Program Study

The offices of The Chronicle, an independent daily newspaper at Duke University, were divided between two buildings and both spaces were deemed dated, under-sized, and unable to be expanded. They retained B&D in 2007 to determine the short-term challenges and recommend an efficient and effective space plan that would be location-neutral. Our analysis included an assessment of existing conditions, focus groups and interviews with staff and the publishers, and benchmarking the facilities of six similar campus publications. We presented a program for use in: enhancing the existing office space; assessing a potential new space in an existing facility; and planning an entirely new facility. Because both existing spaces had varying degrees of deficiencies in aesthetics, organization, technical capability, and amenities, we recommended a program that included a 74% increase in square footage along with programmatic and design accommodations for future expansion to facilitate collaboration with other student-focused media.